Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Σβώλοι σποράς (Seed Bombs)

Οι σβώλοι σποράς (Seed Bombs) ιστορικά μας έρχονται απο την Ιαπωνία και πιο συγκεκριμένα απο μια αρχαία τεχνική σποράς που ονομάζεται Tsuchi Dango (粘土団子,土団子,土だんご). Tsuchi Dango σημαίνει¨Της Γης τα απορρίμματα»  η σε πιο ελεύθερη μετάφραση «Της Γης η Αποθήκη» και ουσιαστικά αυτή η αρχαία Γιαπωνέζικη τεχνική σποράς , αναγεννήθηκε πάλι το 1938 απο τον Ιάπωνα φυτοπαθολόγο Μασανόμπου Φουκουόκα ( Masanobou Foukouoka). Ο Φουκουόκα , στήριξε την φυσική καλλιέργεια (Natural Farming) σε αυτή την αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική της σποράς με σβώλους , όπου το εντυπωσιακό στοιχείο του όλου επιχειρήματος είναι ότι η ίδια η φύση «αποφασίζει» τι θα μας «αποδώσει» μετά την σπορά….





Ο M. Fukouoka ,Ονόμασε την φυσική καλλιέργεια και μέθοδο του να μην  κάνεις τίποτα. Η Φυσική Καλλιέργεια βασίζεται σε τέσσερις  αρχές.
1.        Όχι κατεργασία της γης  - όχι στο όργωμα,
2.        Όχι λίπασμα,
3.        Όχι βοτάνισμα,
4.        Όχι φυτοφάρμακα.  
Eφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου, 2008 στο σπίτι του στην Ιαπωνία.

Ο Masanobou Foukouoka έχει  επισκεφτεί την Ελλάδα και το «Μυαλό Κουκούτσι» ευελπιστεί οτι η μεθοδος του (της φυσικής καλλιέργειας) μπορει να συμβαλλει τα μεγιστα στην αναδάσωση της χωρας μας… Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν: 





πηγη απεναντι οχθη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου