Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Μύθοι και αλήθειες της διατροφής (Μέρος 3)

Ο μύθος: Η μαργαρίνη έχει χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων λίπους από το βούτυρο
Η αλήθεια: Η διαφορά σε θερμίδες είναι απειροελάχιστη. Η ποιότητα των λιπαρών είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Προτείνονται τα φρέσκα αιγοπρόβεια βούτυρα, ως πιο υγιεινή επιλογή. Παρότι οι μαργαρίνες περιέχουνε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Ο μύθος: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα κατεψυγμένα
Η αλήθεια: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν από την φύση τους χαμηλές θερμίδες και λίπος. Τα κατεψυγμένα μπορούν να είναι τόσο θρεπτικά όσο και τα φρέσκα αφού συχνά μπαίνουν στην κατάψυξη αμέσως μετά τη συγκομιδή τους με αποτέλεσμα να κρατούν τα περισσότερα από τα συστατικά τους. Τα φρέσκα προϊόντα μερικές φορές χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αν εκτεθούν στον ήλιο και το αέρα.
Ο μύθος: Οι δίαιτες υψηλών πρωτεϊνών/χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας υγιεινός τρόπος για χάσιμο βάρους
Η αλήθεια: Μια υψηλοπρωτεϊνική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, παρέχει τις περισσότερες θερμίδες από πρωτεϊνικές τροφές (κρέας, αυγά, τυριά) και λίγες θερμίδες από υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, φρούτα, λαχανικά) . Μια τέτοια δίαιτα περιορίζει την λήψη ορισμένων συστατικών που βρίσκονται στους υδατάνθρακες ενώ επιτρέπει τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως το μπέικον, ζαμπόν, τυριά που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μπορεί να προκαλέσει γρήγορη μείωση κιλών αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι νερό και άλιπη σωματική μάζα – όχι λίπος. Χάνεις νερό γιατί τα νεφρά σου προσπαθούν να ελευθερωθούν από τα αποπροϊόντα της πρωτεΐνης και λίπους, που ονομάζονται κετόνες και τις φτιάχνει ο οργανισμός. Τέτοιες δίαιτες δεν αποτελούν υγιεινή μέθοδο για να χάσεις κιλά! Τα νεφρά υπερλειτουργούν, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση, πονοκέφαλοι, κακή αναπνοή, ναυτία, κούραση, αδυναμία, ζαλάδα. Η δημιουργία κετόνων στο αίμα (κέτωση) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, αποτελώντας κίνδυνο για αρθρίτιδες, πέτρα στα νεφρά. Η κέτωση είναι επικίνδυνη για εγκύους και διαβητικούς. Ακολούθησε μια δίαιτα με μείωση των θερμίδων κρατώντας σε ισορροπία τους υδατάνθρακες, πρωτεΐνης, λίπη. Αυτό οδηγεί σε αδυνάτισμα ή διατήρηση βάρους χωρίς βλάβη στον οργανισμό.
Ο μύθος: Η λήψη υγρών πριν την προπόνηση μειώνει την απόδοση
Η αλήθεια: Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για άριστη απόδοση. Η μη επαρκής λήψη νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και θάνατο. Αν δεν υπάρχει ειδική σύσταση γιατρού, δεν πρέπει να περιορίζεις τα υγρά.
Ο μύθος: Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγονται αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης
Η αλήθεια: Το γάλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, βιταμίνης και Β12. Το ημίπαχο και άπαχο γάλα περιέχουν πολύ μικρότερα ποσοστά λίπους και χοληστερόλης από το πλήρες. (Συνιστώ μόνο κατσικίσια προϊόντα γάλακτος, τα οποία δεν έχουν παστεριωθεί).
Ο μύθος: Δεν πρέπει να τρως ξηρούς καρπούς αν θέλεις να αδυνατίσεις
Η αλήθεια: Αν και έχουν αρκετές θερμίδες και λίπος, οι περισσότεροι ξηροί καρποί (όχι όλοι) έχουν χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών. Οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και ινών και δεν έχουν χοληστερόλη. Σε μικρές ποσότητες οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής (50gr έχουν 250-300 θερμίδες).
Ο μύθος: Χαμηλά λιπαρά ή καθόλου λιπαρά σημαίνει καθόλου θερμίδες
Η αλήθεια: Μία τροφή χαμηλών ή καθόλου λιπαρών είναι συνήθως χαμηλότερη σε θερμίδες από μία άλλη ίδιας ποσότητας με πλούσια λιπαρά. Ο αριθμός των θερμίδων εξαρτάται από την ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους στην τροφή.
Ο μύθος: Αν γίνεις «χορτοφάγος» μπορείς να χάσεις εύκολα και υγιεινά βάρος
Η αλήθεια: Ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος είναι να μειώσεις τον αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνεις και να αρχίσεις σωματική δραστηριότητα. Η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνεις επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: Με τον περιορισμό της ποσότητας των τροφών που προσλαμβάνεις και με την εξειδικευμένη ποιοτική επιλογή τους, ώστε να μην στερείσαι τρόφιμα που αγαπάς.
Τώρα Ξέρεις!

Για να έχεις καλή υγεία και όμορφο σώμα χρειάζεσαι:

  • Έξυπνες επιλογές τροφίμων
  • Σωστή διατροφή
  • Υγιεινό περιβάλλον
  • Συστηματική άσκηση
Δράσε τώρα… αύριο μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για την υγεία σου!
 Σπάρτακος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου