Σελίδες

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ποιες τροφές είναι ιδανικές για τους καλοκαιρινούς μήνες


Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε και διατροφικές συνήθειες. Είναι γεγονός ότι με το που ζεσταίνει λίγο ο καιρός, αρχίζουμε να επιζητούμε περισσότερο ελαφριά γεύματα, έτσι ώστε να μπορεί το σώμα μας να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καλοκαιριού.
Όπως το χειμώνα προτιμάμε φαγητά που μας κρατάνε ζεστούς, αντίστοιχα και το καλοκαίρι οι προτιμήσεις μας στρέφονται προς τροφές που μας δροσίζουν και μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια χωρίς να μας "βαραίνουν". Γι' αυτό, βέβαια, έχει φροντίσει και η ίδια η φύση, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής αποτελούν τις καλύτερες λύσεις γιατί είναι εύγευστα και υγιεινά.
Κατά τους καλοκαιρινούς, λοιπόν, μήνες προτιμάμε ιδιαίτερα τροφές που μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή έστω ελάχιστα μαγειρεμένες. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι φυσικά τα φρούτα, οι πράσινες σαλάτες, τα σπαράγγια, τα φασολάκια, ο αρακάς, το αγγούρι, η ντομάτα και το καλαμπόκι. Εκτός από την ενέργεια που χαρίζουν, οι παραπάνω τροφές συμβάλλουν και στην ενίσχυση του οργανισμού με νερό, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση.
Μιλώντας για αφυδάτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά είναι εμφανώς αυξημένες, οπότε πρέπει να φροντίζουμε για την κατανάλωση άφθονου νερού, αλλά και φυσικών χυμών που μπορούμε να παρασκευάζουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας τα φρούτα εποχής που προτιμάμε.
Από εκεί και πέρα, πολύ καλές εναλλακτικές προτάσεις για καλοκαιρινά γεύματα αποτελούν φυσικά τα θαλασσινά και τα ψάρια. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μεγάλο ρόλο παίζει και ο τρόπος που τα μαγειρεύουμε. Οι βασικές αρχές του υγιεινού καλοκαιρινού μαγειρέματος περιλαμβάνουν περιορισμό των τηγανιτών και των ψητών, ενώ προωθούν τη μαγειρική στον ατμό ή στη σχάρα.  πηγη:iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου