Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Διεθνεις Μερες Σπορων..Ελλαδα 2013



Είμαστε όλοι σημαντικοί και σπουδαίοι,
ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση
Καθημερινά ψηφίζουμε με το πιρούνι μας τι γεωργία και τι κόσμος
θα υπάρξει αύριο. Ας πάρει ο καθ’ ένας μας την ευθύνη που του αντιστοιχεί.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να συμμετάσχετε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που θα λάβουν χώρα στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2013.Μέρα ανταλλαγής σπόρων είναι μόνον η 11η Μαΐου 2013. Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες σας και τις πρακτικές που έχετε αναπτύξει στον κήπο, τη γειτονιά, την πόλη ή τη χώρα σας σε σχέση με τις ντόπιες ποικιλίες και, γενικότερα, με την καλλιέργεια τροφής. Ελάτε να συμμετάσχετε στη μεγάλη ανταλλαγή, κατά την οποία μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον τους σπόρους των προγόνων μας. Τώρα που η οικονομική κρίση είναι στην πόρτα μας, τώρα που χάνουμε βασικές ελευθερίες κερδισμένες με δύσκολους αγώνες, είναι η ώρα για συσπείρωση. Σε περιόδους σοβαρών οικονομικών κρίσεων είναι ακόμα πιο σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους.

Οργάνωση: Πελίτι www.peliti.gr

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση που οργανώνει το Πελίτι από το 1999. Αγρότες, ακτιβιστές, ερευνητές, φοιτητές και χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου έρχονται να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών. Η Γιορτή περιλαμβάνει, ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, διανομή ντόπιων σπόρων, φαγητό, χορό, μουσική, ανταλλαγή αγαθών χωρίς χρήματα. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα από τις 11πμ έως τις 5 μμ. Η πρόσβαση στη Γιορτή είναι ελεύθερη και ανοικτή για όλους.

Κυριακή 12, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013
Διεθνής συνάντηση για ακτιβιστές σπόρων από όλο τον κόσμο. 

Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους γόνιμους, ποικίλους και μη γενετικά τροποποιημένους. Θέλουμε να συζητήσουμε πώς να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί ενάντια στη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και στο μονοπώλιο των εταιριών που εμπορεύονται σπόρους.

Στην πρώτη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες από τις διάφορες χώρες θα περιγράψουν τις δραστηριότητες τους μετά τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα το 2012. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για πρακτικές που υλοποιήθηκαν όπως ανταλλαγές, εκπαίδευση για σποροπαραγωγή ή εγχειρίδια, ενημερωτικά ταξίδια, διεθνείς επαφές…..

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, πχ. λόγω της περιοριστικής νομοθεσίας στη χώρα σας.

Θα εξετάσουμε τα νομικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, καθώς και τα εθνικά νομοθετικά πλαίσια.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, θα στοχεύσουμε στο επόμενο έτος. Πάνω από όλα θέλουμε να βρούμε τρόπους ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στην περιοριστική νομοθεσία για τους σπόρους και να αναπτύξουμε πρακτικές μορφές αντίστασης που βοηθούν να εξασφαλίσουμε ότι η παραγωγή και ανταλλαγή σπόρων θα γίνουν μια όλο και περισσότερο δημοφιλής πρακτική, ακόμη και εάν πρόκειται για μορφές πολιτικής ανυπακοής.

Εν όψει της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της διατροφικής αυτονομίας και τον κεντρικό ρόλο των σπόρων και στην περίπτωση των αγροτών, αλλά και για κατοίκους των πόλεων που ασχολούνται με συλλογικούς αστικούς κήπους. Οι συνεδριάσεις θα καταλήξουν σε Πρόγραμμα Δράσης και σε Συντονιστική Ομάδα για το ερχόμενο έτος.

Η διεθνής συνάντηση ακτιβιστών θα αρχίσει την Κυριακή 12 Μαΐου 2012 στις 10:00 με το φύτεμα ενός δένδρου σε ανάμνηση της συνάντησης, και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στις 15:00μμ.
Ενώ η ανταλλαγή σπόρων την πρώτη ημέρα (Σάββατο 11 Μαΐου 2013) είναι ανοικτή για όλους και αναμένεται να προσελκύσει μερικές χιλιάδες άτομα, (πάνω από 7000 επισκέπτες το 2012) η συνάντηση τη δεύτερη και τρίτη ημέρα είναι ανοικτή σε εκείνους τους ακτιβιστές που ήδη ασχολούνται με εκστρατείες για τους σπόρους σε διάφορα μέρη του κόσμου και που επιθυμούν συνεργασία και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο. Θα είναι μια ευκαιρία για όλους μας να ανταμώσουμε, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου